1

2

tork-peakserve-many-visitors-in-washroom

13 Iun V-ati spalat pe maini? Nu subestimati stersul manilor !!

Mainile sunt unelte extraordinare! Le folosim aproape tot timpul, si de aceea ele sunt expuse si vulnerabile. De exemplu la virusuri : acestia pot supravietui pe robinetele de apa pana la 72 de ore  !!

 

WHO (World Health Organization) estimeaza ca o treime din populatia lumii poate fi infectata cu AH1N1 inainte ca pandemia sa ia sfarsit. Spalatul pe maini si in egala masura, stergerea si uscarea mainilor au o importanta deosebita in scaderea riscului de infectare, in special in locurile publice.

 

Mainile spalate si neuscate  sunt un mediu de dezvoltare pentru bacterii si virusuri mai ales cand se foloseste uscatorul de maini cu aer cald.

 

Iata de ce va propunem un sistem de uscare a mainilor cu prosoape de hartie:

 

Toti am invatat la scoala ca bacteriile si virusurile se inmultesc foarte rapid intr-un mediu umed si cald!

 

Studiu de caz:

 

Folosim toaleta intr-un loc public cum ar fi la fast food, mall sau cinema si mergem sa ne spalam pe maini.

De cele mai multe ori gasim dozatoare cu sapun lichid .

Daca mai exista sapun in acele dozatoare ne spalam si apoi incercam sa ne stergem sau sa ne uscam mainile . Din pacate optiunile de de uscare si stergere ale mainilor nu sunt multe, in marea majoritate a acestor locuri publice , acestea din urma optand pentru varianta de uscare a mainilor cu ajutorul uscatorului cu aer cald!

Deci cu mainile proaspat spalate si umede mergem la uscatorul cu aer cald.  Acesta sufla catre mainile noastre un aer calai spre cald . Pe masura ce acesta sufla aerul cald  ne dam seama ca nu ne vom usca in timp util , renuntam la acesta  si aplicam metoda stergerii pe haine sau a aranjarii parului cu mainile umede .

Urmeza iesirea din toaleta: mainile sunt in continuare umede iar manerul cu care deschideti usa toaletei este si mai umed din motivele mentionate mai sus.

 

Ce s’a intamplat de fapt?

 

  1. Practic aerul cald din uscator care a suflat peste maini, nu a facut altceva decat sa pulverizeze peste mainile dumneavoastra bacterii si virusuri aflati in aerul toaletei si a creat un teren excelent de dezvoltare a acestora pe maini.
  2. Trecerea mainilor umede prin par sau stergerea pe haine aduce pe maini alte bacterii si alte virusuri.
  3. Atingerea manerului clantei cu mana umeda este practic ultima contaminare cu bacterii si virusuri

 

Iata de ce stergerea mainilor are un rol foarte important !!

 

Un studiu al universitatii din Westminster arata ca riscul de contaminare cu bacterii si virusuri , in cazul folosirii uscatoarelor cu aer cald,  creste cu +114,1 % pana la +414 % pe varful degetelor  si de la +230.4% pana la +478,8 %  in palme !!!

Marea majoritate a acestor cresteri nu sunt din cauza dezvoltarii naturale a bacteriilor,  ci sunt semnificative datorita actiunii aerului cald din uscator!!

 

Acelasi studiu arata ca in cazul folosirii prosoapelor de hartie riscul contaminarii s-a redus cu -77,6% pana la -91,5% pentru varfurile degetelor si cu -32,8% pana la -85,2% pentru palme.

Marea majoritate a acestor reduceri nu sunt din cauza dezvoltarii naturale a bacteriilor,  ci sunt semnificative datorita actiunii de stergere cu prosoape de hartie !!