1

2

tork-peakserve-many-visitors-in-washroom

13 Iun Te-ai spalat pe maini azi?

Spalatul mainilor este o metoda simpla pentru prevenirea infectiilor

Obiceiul de a va spala pe maini va ajuta sa va mentineti sanatatea, nu va trebuie o pregatire sofisticata in a va invata sa va spalati mainile si nici echipamente sofisticate. Prin spalarea mainilor evitati sa va imbolnaviti. Aveti de nevoie de apa calda si sapun sau un dezinfectant pe baza de alcol in cazul in care nu aveti acces la o sursa de apa.

In ciuda educatiei sanitare care se face inca din scoala unele persoane neglijeaza importanta spalarii mainilor in mod frecvent, chiar daca au fost la toaleta. Da este adevarat. Va rugam sa va uitati in jurul dvs. intr-o toaleta publica si sa remarcati cate persoane nu se spala pe maini sau folosesc doar putina apa (eventual rece) dupa ce au folosit toaleta.

In cursul unei zile mainile noastre intra in contact cu diferite suprafete, persoane, mancare, animale si chiar produse contaminate. Toate acestea sunt “populate” cu germeni. Daca nu va spalati des pe maini va puteti infecta cu germenii respectivi prin atingerea cu mainile a nasului, ochilor, gurii. La randul dvs. puteti raspandi germenii pe care ii aveti pe maini. Unul din obiectele care este cel mai frecvent in raspandirea germenilor este clanta usilor.

Prin strangerea mainilor cu alte persoane cu care intrati in contact pe parcursul unei zile puteti contacta microbi si germeni de raceala, gripa sau chiar de enterocolita. Complicatiile date de aceste boli, in special pentru adulti si copii, sunt unele din primele cause de deces.

Igiena necorespunzatoare a mainilor este si una din cauzele imbolnavirii din alimentatie, a contaminarii cu sarmonela, viermi intestinali sau infectarea cu e-coli.

Cum ne spalam corect mainile

Tehnica corecta de spalare a mainilor presupune folosirea a apei si sapunului sau a unui dezinfectant pe baza de alcol. Servetelele umede sunt un mod bune de curatie a mainlor in situatii cand nu sunteti langa o sursa de apa, insa nu ofera garantia indepartarii germenilor acumulati pe maini la fel cum o face sapunul sau alcolul.

Orice fel de sapun poate fi folosit cu incredere in spalarea mainilor (fie ca este simplu sau anitmicorbian), importanta este tehnica de frecare a mainilor in timpul spalarii, clatirea cu apa curate din abundenta pentru a indeparta bacteriile/germenii de pe maini.

Spalarea mainilor cu apa si sapun

 1. 1.       spalarea mainlor se va face corect numai folosind apa de la robinet. Spalarea mainilor in ligheane sau recipienti in care este inmagazinata apa poate fi un factor al infectarii ulterioare.
 2. 2.       udati mainile din abundenta cu apa calda
 3. 3.       aplicati sapun lichid sau sapun obijnuit
 4. 4.       frecati cu atentie toate sprafetele mainilor, inclusive spatial dintre degete, sub unghii
 5. 5.       clatiti din abundenta cu apa calda
 6. 6.       uscati mainile cu un prosop curat, de preferinta unul de unica folosinta
 7. 7.       folositi un prosop sau servetel pentru inchiderea robinetului

Spalarea mainilor cu dezinfectant pe baza de alcol

In situatiile cand nu sunteti langa o sursa de apa sau nu dispuneti de sapun, se recomanda folosirea solutiilor de dezinfectare pe baza de alcol. Pot fi, datorita alcolului pe care il contin, de multe ori mai efective in distrugerea/indepartarea bacteriilor/germenilor. Unele dintre aceste produse sunt testate dermatologic si din acest motiv pot contine si substante care ajuta impotriva uscarii pielii.

De retinut – nu toate dezinfectantele (curatare fara apa) din comert contin alcol asa ca va recomandam ca la achizitionarea acestora sa studiati cu atentie etichetele unde se specifica continutul produselor. Cele fara alcol nu au in nici un fel efectul de dezinfectare si igienizare.

 1. 1.       aplicati in palma o cantitate echivalenta cu jumatate de lingurita din produs
 2. 2.       frecati mainile cu atentie astfel incat sa intindeti produsul pe toate suprafetele mainilor
 3. 3.       cand s-au uscat mainile se poate considera ca suprafetele atinse de dezinfectant sunt curate

 Cand aveti mainile vizibil murdare atunci folositi ca prima optiune apa si sapunul decat dezinfectantul.

Cand trebuie spalate mainile

Realist vorbind este imposibil sa aveti permanent mainile curate si llipsite de germeni si bacterii, insa exista situatii cand trebuie spalate mainile pentru alimita transferul de bacterii, virusi si germeni.

Mainile trebuie spalate intotdeuna:

 1. dupa ce ati folosit toaleta
 2. dupa ce ati schimbat scutecul unui bebelus
 3. dupa ce ati atins un animal sau ati umblat cu lucruri care au fost in contact cu un animal
 4. inainte de inceperea prepararii mancarii
 5. imediat dupa ce ati fost in contact cu carne cruda, carne de pui sau peste
 6. inainte de a manca
 7. dupa ce v-ati suflat nasul
 8. dupa ce ati tusit sau stranutat si ati adus mainile catre fata in momentele respective
 9. daca ati intrat in contact cu rani deschise
 10. dupa ce ati intrat in contact cu o persoana bolnava sau ranita
 11. dupa ce ati intrat in contact cu gunoi sau fecale de animale
 12.  inainte de scoaterea sau aplicarea lentilelor de contact
 13. dupa ce ati fost intr-un loc public (aeroporturi, gari, restaurante)

Educatia copiilor pentru o igiena efectiva a mainilor

O igiena si educatie corespunzatoare a copiilor nostrii trebuie sa pornesca de la varsta frageda. Puteti incepe cu bebelusii, sub forma de joaca, urmand ca pe masura ce copii incep sa constientizeze sa stie ca regula ca spalarea mainlor este importanta pentru dvs. si trebuie sa o respecte.  Fiti in primul rand dvs. un exemplu. In acest fel, chiar si cand nu sunteti cu copilul, el va cere din reflex sa-si spele mainile inainte-dupa anumite activitati. In acest fel aveti o contributie majora la pastrarea sanatatii lor si la evitarea imbolnaviriilor.

Este prima si cea mai usoara metoda de protejare a celor mici si dragi noua.

Cei mai afectati de o igiena necorespunzatoare a mainilor sunt copii care petrec timp in colectivitate (gradinite, scoli). Ei prezinta riscul cel mai mare de a se contamina din colectivitate cu germeni ce pot declansa foarte usor probleme gastrointestinale, gripe, raceli.

Acum va explicati de ce copii dvs. sunt atat de des raciti cand au contact cu colectivitatea ?

In cazul incare se foloseste pentru igienizarea mainilor dezinfectant pe baza de alcol, aveti grija ca mainile sa fie perfect uscate dupa folosirea acestuia. In acest fel evitati ingerarea substantei respective prin contactul mana-gura. Nu lasati acetse produse la indemana copiilor !!!

Pentru copii care se afla sub supravegherea unei terte persoane in timpul zilei (gradinite, scoli) intrebati daca se face educatie sanitara, daca sunt instructati sa se spele obligatoriu pe maini dupa ce au fost la toaleta si daca sunt mobilizati sa isi spele in mod regulat mainile pe parcursul unei zile, si nu numai inainte de servirea mesei.

 

 

Reguli de igiena intr-o toaleta publica

 

1. spalarea aminilor sa se faca in mod obligatoriu cu multa apa calda si sapun

 

2. uscarea mainilor sa se faca de preferinta cu prosoape de hartie de unica folosinta

 

Prosoapele de hartie de unica folosinta sunt considerate cele mai igienice !!!!

 

3. deschiderea usilor, dupa spalarea pe maini, ar fi recomandata sa se faca fara a se atinge cu mainile curate clantele de la usi.

In cazul in care usa este ”batanta” atunci impingeti cu piciorul/cotul/umarul fara a folosi mainile deja curate.

In cazul in care sunteti fortati sa folositi o clanta atunci folositi fie un prosop de hartie de unica folosinta curat fie o bucata de hartie igienica cu care veti atinge clanta.

Retineti ca toaletele publice sunt un loc unde se pot contacta usor orice fel de bacterii, sunt frecventate si de persoane bolnave (cu probleme la stomac, cu diaree, cu pneumonie,…etc.). Degeaba v-ati spalat corect pe maini daca atingeti clantele, care sunt elemental cel mai probabil de unde va puteti infecta cu germeni de bacterii.

 

4. folosirea toaletelor publice este un loc “perfect” de unde va puteti allege cu boli de care nici nu ati visat. Din acest motiv nu folositi scaunul toaletei decat avand un protector de hartie de unica folosinta. In cazul in care nu exista asa ceva atunci folositi hartie igienica pentru acoperirea scaunului.

 

5. dupa spalarea mainilor, inchiderea robinetului (daca nu aveti norocul la un dispozitiv cu fotocelula) sa se faca numai cu o bucata de hartie. Chiar mai devreme ati deschis robinetul avand mainile murdare !!! Va aduceti aminte ?

 

6. daca puteti alege metoda de uscare a mainilor – atunci alegeti prosoapele de hartie de unica folosinta in favoarea uscatoarelor cu aer cald. Va reamintim ca aerul cald este principalul factor care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor.

 

7. dispenserele de prosoape de unica folosinta, care dispun de un dispozitiv de eliberare a hartiei, este recomandat sa nu le atingeti cu mainile proaspat spalate, ci sa folositi cotul pentru eliberarea hartiei.